Tuesday, June 21, 2011

Teaching Experience 1-4

Assalamualaikum...Alhamdulillah,dah masuk hari ke-4 TE.Banyak pengalaman berhadapan dengan pelajar2. Pergi ke sekolah untuk TE boleh dijadikan satu langkah ke arah dakwah di sekolah tersebut.Kalau last year pergi tanpa faham tujuan kehidupan,hanya focus dengan apa yg disarankan oleh pihak universiti.Insyaallah...kini faham...ada tugas yang perlu dilaksanakan.Apa dia? ABID dan KHALIFAH. Alhamdulillah...saya ditakdirkan Allah untuk mendapat seorang associate teacher yang sgt2 berminat dengan islam.

First day berada di sekolah tersebut dipenuhi dengan soalan2 berkaitan islam.about solat,pergaulan lelaki dan perempuan, pemakaian tudung, aurat dan macam2 lagi.mula2 takut juga sebab takut kekurangan dalam ilmu agama saya akan menyebabkan fitnah pada agama.Alhamdulillah...cikgu tersebut merasakan islam agama yang menarik.ok,mungkin saya kena usaha lebih sikit untuk menarik dia mengenali islam dengan lebih mendalam.

Saya merasakan pemakaian saya membuatkan cikgu2 di sekolah tersebut lebih menghormati saya.Saya tidak meletakkan apa2 barrier antara saya dengan mereka.Namun,pemakaian saya banyak MENYELAMATKAN diri saya daripada turut sama bersuka-ria dengan hiburan yg mereka anggap sebagai perkara terpenting dalam kehidupan mereka.

Insyaallah...journal akan disambung di kemudian hari.Selamat berTE!

No comments: