Saturday, March 19, 2011

Mari bersukan!

Alhamdulillah,pagi tadi bersukan bersama sahabat-sahabat yang lain.Main apa?Netball?tidak...volleyball?pun tidak...Kami main...FRISBEE!terharu sangat tengok semua semangat turun awal-awal pagi,bersukan demi menyihatkan badan.Lepas semua dah penat main,kami duduk,rehatkan diri.Bestnya,ada seorang sahabat cerita tentang 10 ciri individu muslim.Salah satu ciri tersebut adalah SIHAT TUBUH BADAN.Siapa kata bila kita bercerita tentang agama,kita hanya bercerita tentang aqidah semata-mata?

Hanya gambar hiasan :)

Dari Abu Hurairah r.a: Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Orang mu’min yang kuat adalah lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada orang mu’min yang lemah. Namun keduanya itupun sama memperoleh kebaikan. Berlumbalah untuk memperoleh apa saja yang memberikan kemanfaatan pada mu dan mohonlah pertolongan kepada Allah dan janganlah merasa lemah. Jikalau engkau terkena oleh sesuatu musibah maka janganlah engkau berkata: “Andaikata saya mengerjakan begini, tentu akan menjadi begini dan begitu.” Tetapi berkatalah: “Ini adalah takdir Allah dan apa sahaja yang dikehendaki olehNya tentu Dia melaksanakannya,” sebab sesungguhnya ucapan “andaikata” itu membuka pintu godaan syaitan.” (Riwayat Muslim)

Semoga,dengan badan yang sihat,kita terdorong untuk berlumba-lumba mengerjakan tanggungjawab kita sebagai seorang muslim.Namun,kalau Allah tarik nikmat kesihatan daripada kita,janganlah jadikan ia satu alasan untuk kita tidak mengerjakan tanggungjawab kita kepada Allah.Ayuh kita sama-sama membentuk diri kita menjadi muslim yang menakjubkan.

"Sungguh menakjubkan perkaranya orang yang beriman, karena segala urusannya adalah baik baginya. Dan hal yang demikian itu tidak akan terdapat kecuali hanya pada orang mu'min: Yaitu jika ia mendapatkan kebahagiaan, ia bersyukur, karena (ia mengetahui) bahwa hal tersebut merupakan yang terbaik untuknya. Dan jika ia tertimpa musibah, ia bersabar, karena (ia mengetahui) bahwa hal tersebut merupakan hal terbaik bagi dirinya." (HR. Muslim)

Sihat itu tuntutan,mati itu ketentuan.

2 comments:

cik nurussalwa said...

seronaok2.. nanti kita sukan lagi ye..

:)

secret admire said...

mari!hihi.:)